torsdag 7. februar 2013

Myke og luftige fastelavnsboller



Endelig en naturlig glutenfri oppskrift på boller som jeg synes passer bra til fastelavns! De siste årene har det egentlig kun vært ved én anledning jeg virkelig har savnet hvetestivelsen. Det har vært med bollebakingen. Bakst med hvetestivelse blir veldig "fluffy", selv om holdbarheten er dårlig. Og det viktigste når man lager boller til fastelavns, er vel nettopp det at de skal være myke og luftige når de kommer ut av ovnen...

Som vanlig må det prøves og feiles en del før resultatet blir som ønsket. Utfordringen med nettopp bollebaking er at man ønsker den gode smørsmaken, samtidig som mye smør gjør bollene både tunge og tørre. Mitt hodebry i denne utprøvingsfasen, har derfor vært hvordan jeg kan beholde smøret i bollene, samtidig som at baksten ikke blir tørr.

Svaret ble faktisk langhevede boller! Jeg har lett omkring på nettet, og jeg finner faktisk ikke langhevede boller noen plass. Verken med eller uten gluten.

Jeg lagde deigen på tirsdag kveld, og bakte ut bollene i går. Jeg tenkte at det nok ikke er så bra å ha egg i deigen, siden den skulle stå så lenge på kjøkkenbenken. Disse bollene er derfor også helt uten egg :)




Langhevede fastelavnsboller

400 g Schär Mix C (kakemiksen)
50 g Schär Mix B (brødmiksen)
50 g glutenfrie havregryn
70 g sukker
1 ss Fiber Husk
1/4 ts tørrgjær
1/2 ts salt
eventuelt litt kardemomme
50 g romtemperert smør i biter
2 1/2 dl melk
2 dl kaldt vann

Bland alt det tørre.

Smuldre i smøret med fingertuppene.

Ha i melk og vann, og kjør i kjøkkenmaskin (eller for hånd dersom du er på hytta og mange kan hjelpe til :) i omtrent 10 minutter.

Ha plast over bakebollen, og sett deigen til heving på kjøkkenbenken i 12 - 18 timer.

Hvelv deigen ut på en melet benkeplate (bruk Schär Mix C til utbaking), og kna deigen myk og smidig. Dette blir en fantastisk deig å jobbe med!

Trill ut enten vanlige boller, lag kanel i svingene, eller putt sjokolade, rosiner eller annet godt i deigen. Men uansett må de fylles med krem på søndag! 

Legg bollene på en bakepapirkledt stekeplate (det blir omtrent 12 stykk), ha plast over og etterhev i omtrent 2 timer.

Stekes midt i ovnen, på 240 grader, i 15 - 20 minutter. 

Bollene er absolutt best ferske, men de kan gjerne fryses ned og varmes forsiktig opp igjen hvis det er ønskelig.

Et lite tips til dere som har en mor som ikke tåler gluten (og/ eller egg); bak disse bollene og gi henne dem som morsdagspresang - det vil garantert skape STOR lykke og takknemlighet :)




4 kommentarer:

  1. Hei Lene,

    tror du at det vil fungere å bruke fastelavenbolleoppskriften ovenfor til å lage berliner-boller? Hvordan anbefaler du at jeg i så tilfellet går frem ?

    Jeg forsøkte meg på en fastelavenbolleoppskrift hvor jeg byttet ut vanlig med med glutenfritt mel. Først friterte jeg bollene... det ble altfor fett, så bakte jeg bollene i ovnen.. de ble altfor tørre... :s

    Takk på forhånd!

    Mvh Mahwash

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Jeg har dessverre ikke lagd berlinerboller selv, så det kan jeg nok ikke svare på. Men du kan jo prøve og se hvordan det går? Blir glad for tilbakemelding :)
      Vennlig hilsen Lene

      Slett
  2. Hei!
    Takker for alle oppskriftene du deler!
    Jeg har prøvd denne oppskriften to ganger nå, første gangen byttet jeg ut Schar mix C med rød Finax melmix siden dette var det eneste jeg hadde tilgjengelig. Bollene ble fantastiske, de ble både luftige og meget bra konsistens på :)

    Den andre gangen følgte jeg oppskriften med Schar mix c, men da ble bollene mye mer kompakte og smaken var ikke like god.

    Anbefaler å bruke Finax rød i steden for Schar mix C. :)

    Mvh
    LIse

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for tipset, Lise :)

      Slett