De siste ukene har jeg flere ganger prøvd ut ulike måter å
lage kakemenn på. Jeg har testet ut ulike meltyper, og gått gjennom utallige
oppskrifter på nettet og i bakebøker. Målet mitt er som alltid å få den
perfekte smak og konsistens.
Alle kakene jeg har lagd, men ”forkastet”, har smakt godt.
Men siden jeg verken ønsker harde og kompakte eller smulete kakemenn, har det
vært en større utfordring enn forventet. Jeg mener at man med litt innsats og
fantasi, kan få seige og fine glutenfrie deiger uten at kakene blir for tørre.
På onsdag ble jeg fornøyd. Denne deigen er nydelig å jobbe
med, og man trenger minimalt med mel i utbakingen. Kakemennene er verken tørre
eller harde, de bare smelter på tungen. En kresen gane sa i går (og hun har
ikke cøliaki); ”det er de beste kakemennene jeg har smakt!” Er veldig enig i
det! J
Kakemenn og kakekvinner
2 dl kulturmelk
300 g sukker
1 ½ ts hornsalt
100 g smør
2 egg
450 g Schär Mix B (NB! Brødmiksen, IKKE Mix C - kakemiksen)
170 g Jytte Original
Ha kulturmelk, sukker og hornsalt i en bolle, og bland
(gjerne i kjøkkenmaskin) til det er en jevn røre.
Smelt smøret, og hell det i bakebollen sammen med eggene.
Bland godt.
Ha i melet, og kjør deigen i 4- 5 minutter i kjøkkenmaskin
til den er seig og fin.
Sett bakebollen i kjøleskapet i 30- 40 minutter.
Jobb deigen litt sammen, før den kjevles ut til 3- 5 mm
tykkelse. Dess større kakemann, dess tykkere må deigen være.
Legg kakene på bakepapirkledte stekeplater (det blir veldig
mange med små figurer …).
Stekes midt i ovnen på 175 grader i 10- 15 minutter (alt
etter hvor store de er).
La kakemennene ligge litt på den varme stekeplaten før de
tas forsiktig over på rist. Pynt gjerne med konditorfarge når kakene er blitt
kalde.
Desse på prøves! Tusen takk :-)
SvarSlettHvordan oppbevarer du julemennene?
Hei!
SlettKakemennene mine har til nå holdt seg ypperlig i tett boks. Det går også kjempefint å fryse dem ned hvis du lager veldig stor porsjon. Lykke til :)
Lene
Hei! Jeg har laget denne deigen etter din oppskrift. Men jeg brukte speltmel i stedet for den brødblandingen. Det gikk helt greit å lage deigen, jeg gleder meg til å smake resultatet i morgen.
SvarSlettGår det an å bruke semper fin mix i stedet for schaer? Har bare semper her vi bor....
SvarSlettJeg anbefaler aldri å bytte melmikser i oppskriftene mine. De ulike glutenfrie miksene er svært forskjellige, og det tar lang tid for meg å utvikle hver enkelt oppskrift slik at resultetet blir perfekt. Kanskje du kan handle mel på nettet? Det fins flere nettbutikker som selger glutenfrie melmikser. Lukke til!
SlettLene
denna va fantastisk god! :) takk for at du deler! veldig gode kaker, og ikkje minst, veldig god deig å jobba med :)
SvarSlettHvorfor kulturmelk? Er det smaken eller tykkelsen på melken som gjør at du velger denne? Vil gjerne prøve å lage disse melkefrie, så lurer litt på begrunnelsen for kulturmelk.
SvarSlettHei! Kulturmelken gir både god smak og god konsistens. Du kan bytte ut kulturmelken med melkefri yoghurt naturell :) Lene
SlettHei - jeg prøvde de faktisk ut med Alpro Soya yoghurt naturell i helga og de ble kjempegode!
Slett