fredag 30. november 2012

Deilige og myke kakemenn




De siste ukene har jeg flere ganger prøvd ut ulike måter å lage kakemenn på. Jeg har testet ut ulike meltyper, og gått gjennom utallige oppskrifter på nettet og i bakebøker. Målet mitt er som alltid å få den perfekte smak og konsistens.

Alle kakene jeg har lagd, men ”forkastet”, har smakt godt. Men siden jeg verken ønsker harde og kompakte eller smulete kakemenn, har det vært en større utfordring enn forventet. Jeg mener at man med litt innsats og fantasi, kan få seige og fine glutenfrie deiger uten at kakene blir for tørre.

På onsdag ble jeg fornøyd. Denne deigen er nydelig å jobbe med, og man trenger minimalt med mel i utbakingen. Kakemennene er verken tørre eller harde, de bare smelter på tungen. En kresen gane sa i går (og hun har ikke cøliaki); ”det er de beste kakemennene jeg har smakt!” Er veldig enig i det! J



Kakemenn og kakekvinner

2 dl kulturmelk
300 g sukker
1 ½ ts hornsalt
100 g smør
2 egg
450 g Schär Mix B (NB! Brødmiksen, IKKE Mix C - kakemiksen)
170 g Jytte Original 


Ha kulturmelk, sukker og hornsalt i en bolle, og bland (gjerne i kjøkkenmaskin) til det er en jevn røre.

Smelt smøret, og hell det i bakebollen sammen med eggene. Bland godt.

Ha i melet, og kjør deigen i 4- 5 minutter i kjøkkenmaskin til den er seig og fin.

Sett bakebollen i kjøleskapet i 30- 40 minutter.

Jobb deigen litt sammen, før den kjevles ut til 3- 5 mm tykkelse. Dess større kakemann, dess tykkere må deigen være.

Legg kakene på bakepapirkledte stekeplater (det blir veldig mange med små figurer …).

Stekes midt i ovnen på 175 grader i 10- 15 minutter (alt etter hvor store de er).

La kakemennene ligge litt på den varme stekeplaten før de tas forsiktig over på rist. Pynt gjerne med konditorfarge når kakene er blitt kalde.

Ha en RIKTIG GOD OG SMAKFULL ADVENTSTID!





9 kommentarer:

  1. Desse på prøves! Tusen takk :-)
    Hvordan oppbevarer du julemennene?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Kakemennene mine har til nå holdt seg ypperlig i tett boks. Det går også kjempefint å fryse dem ned hvis du lager veldig stor porsjon. Lykke til :)
      Lene

      Slett
  2. Hei! Jeg har laget denne deigen etter din oppskrift. Men jeg brukte speltmel i stedet for den brødblandingen. Det gikk helt greit å lage deigen, jeg gleder meg til å smake resultatet i morgen.

    SvarSlett
  3. Går det an å bruke semper fin mix i stedet for schaer? Har bare semper her vi bor....

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg anbefaler aldri å bytte melmikser i oppskriftene mine. De ulike glutenfrie miksene er svært forskjellige, og det tar lang tid for meg å utvikle hver enkelt oppskrift slik at resultetet blir perfekt. Kanskje du kan handle mel på nettet? Det fins flere nettbutikker som selger glutenfrie melmikser. Lukke til!
      Lene

      Slett
  4. denna va fantastisk god! :) takk for at du deler! veldig gode kaker, og ikkje minst, veldig god deig å jobba med :)

    SvarSlett
  5. Hvorfor kulturmelk? Er det smaken eller tykkelsen på melken som gjør at du velger denne? Vil gjerne prøve å lage disse melkefrie, så lurer litt på begrunnelsen for kulturmelk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Kulturmelken gir både god smak og god konsistens. Du kan bytte ut kulturmelken med melkefri yoghurt naturell :) Lene

      Slett
    2. Hei - jeg prøvde de faktisk ut med Alpro Soya yoghurt naturell i helga og de ble kjempegode!

      Slett