fredag 5. april 2013

Grove knekkebrød med nøtterNå var det lenge siden jeg hadde lagd knekkebrød. Derfor var det på tide å lage opp en god porsjon. Det finnes jo et hav av oppskrifter på ulike varianter av såkalte lavkarboknekkebrød, der det stort sett er ulike mengder frø og nøtter som er forskjellen. I disse knekkebrødene velger jeg å ha mye glutenfrie havregryn i tillegg til glutenfritt mel, nøtter og frø. Jeg har også testet ut vann med kullsyre, og har droppet bakepulveret. Selv var jeg meget fornøyd med resultatet!


Grove knekkebrød

200 g glutenfrie havregryn
100 g Jytte Teff
100 g Schär Mix C
1 ss Fiber Husk
1/2 dl sesamfrø
1/2 dl solsikkefrø
1/2 dl hakkede valnøtter
1/2 dl hakkede mandler
1 ts salt
4 ss kaldpresset olivenolje
1 ts honning som røres ut i 1 dl varmt vann
Omtrent 5 dl vann med kullsyre

Bland alt det tørre. Ha så i olje, honningblandingen og vannet med kullsyre. Deigen skal bli som en passe tykk grøt.

Fordel deigen på to bakepapirkledte stekeplater, og stryk den ut med en slikkepott. Deigen skal være jevnt fordelt over hele platene.

Stekes på 160 grader med varmluftsfunksjon. Da kan begge platene stå inni samtidig. Etter 10 minutter tas brettene ut, og deles opp til passe store knekkebrød. Brettene settes inni ovnen igjen, og stekes i 20 minutter til. Da byttes plassen på stekebrettene. Alt etter hvor tykke knekkebrødene er, så stekes de nå videre i 20 - 40 minutter. Man må passe nøye på de siste minuttene, slik at de ikke blir svidd. 

Ønsker man litt lysere knekkebrød, og helt vil unngå den "godt stekte"- smaken, kan man korte ned steketiden enda mer, og tørke dem på 100 grader (med døren litt på gløtt) til de er sprø. 

Avkjøl knekkebrødene på rist, og ha dem så i tette bokser. 

Dette er utrolig god og sunn mat, som kan fungere både som "krisemat" når brødboksen er tom, og som perfekt mellommat i en travel hverdag. Kos dere! :)
8 kommentarer:

 1. Jeg fordeler deigen på bakepapir. Legger et bakepapir oppå og kjevler. Lettere enn å bruke slikkepott :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for praktisk tips! Alltid kjekt med alternative metoder som fungerer bra :)

   Slett
 2. Disse ble knallgode!! Pga innholdet i skuffer & skap ble mandler bytta ut med valnøtter, Schär Mix med mandelmel og vannmengden (uten kullsyre) økt til 7 dl. Godt med litt mer "melne" knekkebrød enn de som bare bakes på nøtter og frø. Takk for oppskrifta, anbefales :)

  Lillian

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tilbakemeldingen, Lillian :) Alltid kjekt å høre at oppskriftene blir brukt og at andre også våger å eksperimentere litt! Det er jo det som er gøy :)

   Slett
 3. Hei, Jeg har i kveld bakt ditt lyse, knafritt brød av Jyttemel fra boken din Smakfulle, glutenfrie brød som smakte himmelsk! God helg! klem Siv:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre, Siv! Fortsatt god helg til deg også :) Lene

   Slett
 4. Da har jeg servert knekkebrødene til søndags-lunsj med stor suksess.
  Selv sliter jeg med å tåle gjær, selv i små mengder. Har prøvd surdeigoppskriften fra boka tre ganger, men jeg får den ikke til å vokse selv om jeg følger oppskrift helt. Veier opp 50 gram hver gang også. Noen tips? Kan det være temperaturen i rommet som ikke er høy nok?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Wenche!
   Så kjekt at knekkebrødene falt i smak :)
   Når det gjelder råsurdeigen, så er det en god del momenter som må være riktige før den trives og vokser (blant annet temperaturen). Jeg vil anbefale deg å lese dette blogginnlegget: http://www.snadderutengluten.blogspot.no/2012/01/man-skal-ikke-le-av-levende-surdeig.html.
   Du må også huske på at lokket aldri skal skrus helt fast på glassene. Håper du får et bedre resultat neste gang :)
   Lene

   Slett