fredag 3. mai 2013

Knasende sprø müsli



Dette har jeg savnet! Når jeg har vært på besøk hos folk som har store krukker fulle av müsli på kjøkkenet, da har jeg kjent at det er litt urettferdig at jeg som cøliaker ikke kan spise slikt. Det har vært en av de få tingene som på et vis har vært "umulig" å få fatt i for meg. Jeg har til nå tenkt at blant annet kruskakli og hvetecrisp er en helt nødvendig ingrediens i disse blandingene. Men nå vet jeg bedre!

I går søkte jeg på nettet og leste alt jeg kom over av oppskrifter på hjemmelagede müsliblandinger. Jeg spurte også etter råd og tips på facebooksiden min, Snadder uten gluten, og mange delte av sine erfaringer. Tusen takk :)

Jeg ønsket ikke å ha med puffet ris og cornflakes (som nesten alltid er hovedingrediens i de ferdige glutenfrie müslipakkene). Jeg ville heller ha et sunt, sprøtt og mettende resultat. Til slutt endte jeg opp med denne oppskriften, som jeg ble utrolig fornøyd med!


Hjemmelaget müsli

200 g glutenfrie havregryn
100 g mandler
100 g valnøtter
50 g solsikkefrø
20 g sesamfrø
3 ss kaldpresset rapsolje
Omtrent 60 g honning


Hakk mandlene og valnøttene i passe store biter.

Bland nøttene sammen med resten av det tørre.

Ha olje og honning i en liten kjele, og varm opp på svak temperatur. Blandingen skal bli flytende.

Tilsett blandingen av olje og honning i det tørre. Rør godt, og gjerne bruk hendene.

Fordel så müslien jevnt utover på en bakepapirkledt stekeplate.

Stekes midt i ovnen, på 140 grader, i omtrent 35 minutter.

Rør jevnlig i blandingen, slik at alt blir tørt og sprøtt. Pass på at ikke müslien blir brent mot slutten av steketiden!

Dette er mat som kan spises med både melk, yoghurt, friske bær, tørket frukt og ellers det du måtte like!

7 kommentarer:

  1. Du er så dyktig Lene, kjempeinspirerende:-):-). Takk for at du gjør denne jobben :-). Klem din kusine Astrid

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk - så kjekt å høre, Astrid! Håper alt står bra til med dere :) Klem Lene

      Slett
  2. Knall bra ! Men har nøtteallergi i tillegg. Forslag til hva jeg bytte det ut med. Som du sier; vil jeg og gjerne unngå puffet ris og cornflakes.. :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Ylva!
      Hva med å bare kutte ut nøttene og øke mengden av havregryn og tilføre mer frø? Gresskarkjerner er jo også kjempegodt! Du kan jo bare prøve deg litt frem, så skal det mye til for at det ikke blir god smak :)
      Lene

      Slett
  3. Hei! Denne blandingen er høyt elsket av familiens prinsesse på 4,5år m cøliaki :-). Tusen takk for flott oppskrift

    SvarSlett
  4. Hei
    Denne oppskriften vil jeg gjerne prøve. Hvilke glutenfrie havregryn anbefaler du? Mvh Marina

    SvarSlett
  5. Hei Marina!
    Jeg bruker Bjørn havregryn, men det går helt sikkert like fint med andre typer. Lykke til :)
    Lene

    SvarSlett