torsdag 26. april 2012

Deilig søtlefseI går begynte jeg å teste ut lefsebaking. Selv er jeg veldig begeistret for hjemmelagede lomper eller potetkaker, men har liksom aldri utviklet disse noe utover poteter, ulike melsorter og salt. Men jeg fant en oppskrift i et hefte, der poteter var brukt som en betydelig del av tynn søtlefse, og da tenkte jeg at noe sånt bare MÅTTE jeg prøve!

Det endelige resultatet får dere her:

Søtlefse med poteter

500 g poteter
50 g smør
2 ss fløte
1 ts lønnesirup
1 dl Schär Mix B
+ 1 dl Schär Mix B til utbaking

Kok potetene skikkelig møre, og skrell dem med en gang. Mos potetene en god stund, slik at de blir en jevn masse. 
Kok opp smør, fløte og lønnesirup, og bland i potetmassen.Tilsett melet, og kna deigen til den er seig og fin. 


Del deigen opp i emner på størrelse med en golfball.
Kjevle ut lefsene i godt med mel (gjerne med en riflet kjevle), til de er tynne og fine.


Stek dem på høy varme, på tørr steketakke eller stekepanne. 


De ferdige lefsene legges oppå hverandre, innpakket i et kjøkkenhåndkle. Serveres med godt med smør og sukker (og eventuelt kanel). 

Det kan lett bli feststemning av dette :)  

12 kommentarer:

 1. Dette vil jeg prøve. Fin oppskrift! :-)

  SvarSlett
 2. Ble så glad når jeg fant bloggen din, og i hvertfall denne oppskriften :) Lefser er nam!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt, Ragnhild! Lykke til med lefsebakingen :) Lene

   Slett
 3. Hei, nå har jeg prøvd oppskriften din. Litt annet mel men tatt utgangspunkt i din. Jeg har lagt den ut på bloggen min, men fortalt at jeg fant den her hos deg:) Håper det er greit. Her har du min http://monakristinbloggen.blogspot.no/2012/08/st-glutenfri-lefse.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du har prøvd deg på lefser, Mona :) Vitsen med bloggen er jo at andre skal bli inspirert til å prøve selv! Lykke til videre med matlaging og blogg :) Lene

   Slett
 4. Tenkte jeg skulle prøve meg på lefser til jul, men jeg har ingen erfaring med Schär sitt mel. Hva slags konsistens har det sammen lignet med f.eks jyttemel som jeg syne ligner mer på hvetemel eller toro sin fine miks som er veldig preget av mais og potetmel igjen?

  Hvor får man evt kjøpt Schär sitt mel eller hva anbefaler du man kan bytte det ut?

  Igjen, jeg gleder meg sånn til å prøve dette. Lefser er noe av det beste jeg vet :). Har skrevet om mine tidligere forsøk med hvetemel(før jeg begynte å spise glutenfritt) på bloggen, hvor ett av forsøkene endte i tårere ;). Prøve å gjenskape bestemors fantastiske bakst, sukk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Ragnhild!

   Hovedingrediensene i Schär sin Mix B (brødmiksen) er mais- og rismel. Konsistensen er likevel svært forskjellig fra Toro sine melblandinger. Dette er et italiensk produkt, og grunnen til at det kjennes annerledes er nok at deigene blir så seige og fine. Derfor egner Schär Mix B seg spesielt godt til lefser, pizzadeiger og andre deiger man skal kjevle og bearbeide. Jeg har ennå ikke funnet et annet glutenfritt mel med disse egenskapene.

   Man får kjøpt Schär sine melblandinger bl.a. på Mega (og jeg tror de kan fås i andre coop- butikker også).

   Lykke til med lefsebakingen, og du kan virkelig glede deg til å smake disse :)

   Lene

   Slett
  2. Lefsen ble helt fantastiske, så myke som du bare kan drømme om. Og akkurat så gode som jeg husker bestemor sine (med gluten, dessverre).

   Takk for en super oppskrift :)

   Slett
  3. Hei igjen, Ragnhild, og tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding :) Veldig gøy å høre at både smak og konsistens kan måles med barndommens minner!
   Lene

   Slett
 5. Nå har jeg bakt potetlefsene fra boka og merket at det var litt vanskelig å få deigen til å henge sammen. Jeg kom på at det anbefales å bruke Beate potet i lefsebaking fra den tiden jeg bakte med vanlig mel. Hvilken potettype bruker du? Synes ikke de vanlige gule middagspotetene fungerte så bra selv om smaken er ok.

  Ved disse søtlefsene - vil det fungere å bytte ut med melkefritt smør og f.eks. Alternativ fløte?

  Hilsen Wenche

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Wenche!
   Synes jeg husker at jeg brukte nypoteter da jeg lagde disse lefsene. Enkelte potettyper (f.eks. Kerrs Pink) er nok for tørre ... Men Beate tenker jeg nok er god å bruke! Jeg har ikke selv prøvd å bruke melkefri margarin og alternativ til fløte, men jeg ser ingen grunn for at du ikke kan prøve det. Husk at deigen skal henge godt sammen!
   Lene

   Slett