tirsdag 30. april 2013

Terningkast seks på nybakt brød!Å bake sitt eget vellykkede glutenfrie brød skaper ikke bare glede når man SER resultatet, men smaken, den sprø skorpen og den luftige innmaten er ubetalelig ...

I det daglige baker jeg stort sett ulike brød fra oppskrifter i bøkene Smakfulle, glutenfrie brød og Gøy med glutenfritt. Men med jevne mellomrom får jeg en idé om noe nytt som jeg vil prøve. Likevel er det noen bakeprinsipper jeg som oftest holder meg til. Langheving er kanskje den viktigste. Lite gjær og heving i nesten ett døgn, gjør underverker både med smak og holdbarhet på brødet.

I dag vil jeg gi dere oppskriften på et brød som stekes i ildfast form (stor Pyrex- form), og som jeg tror vil falle i smak hos hele familien. Selv om brødet er næringsrikt og med sprø skorper, er smaken ganske mild. Ikke så kraftig i smak som for eksempel surdeigsbrødene.

Langhevet hverdagsbrød

200 g glutenfrie havregryn
200 g Schär Mix B
120 g Schär Mix C
100 g Jytte Teff
1 1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
1 ts eplesidereddik
7 1/2 dl kaldt vann


Bland alt det tørre.

Ha i vann og eplesidereddik.

Kjør deigen i kjøkkenmaskin i minst 5 minutter.

Ha plast over bakebollen, og sett til heving på kjøkkenbenken i 18 - 20 timer.

Rør forsiktig i deigen med en slikkepott, slik at litt av luften "slås" ut. Hev videre under plast i 2 timer til.Sett ovnen på 250 grader, med den ildfaste formen (med lokk) inni. 

Ta ut formen når ovnen er nådd 250 grader. Strø litt mel (Schär Mix C) nederst i formen, og hell deigen oppi. Strø litt mel over brødet, og lag et par dekorative snitt med en skarp kniv. Dette hjelper brødet til å heve mest mulig.

Ha lokket på den ildfaste formen, og sett brødet inni ovnen.Stekes i 45 minutter med lokket på. Ta så av lokket, og stek i omtrent 20 minutter til. Brødet er ferdig stekt når det kommer en hul lyd når du dunker forsiktig under brødet.

La brødet avkjøles i minst en time før du skjærer i det. Hvis ikke kan du risikere at hele innmaten synker sammen. Når brødene blir så saftige som dette, er det ekstra vikig å behandle dem varsomt når de er varme!

Med smør og brunost blir dette ukens absolutte gastronomiske høydepunkt! En deilig smoothie som tilbehør gjør også susen. Sett deigen nå, og nyt nystekt brød i morgen :)21 kommentarer:

 1. Å, dette så helt fantastisk ut, også har jeg alle ingrediensene også :)

  Men, jeg har ikke form med lokk....Tror du det funker med aluminiumsfolie?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt, Ragnhild :) Problemet med aluminiumsfolien er at deigen kan bli hengende fast i den ... Men har du stor nok form, slik at brødet har god plass til å heve, kan det være at det går bra! Du får teste ut :) Lykke til! Lene

   Slett
 2. Hei! Jeg fant innlegget ditt i min søken etter sunne brød (helst lavkarbo!) Og dette så jo bare helt fantastisk ut!!
  Men jeg lurer på noe angående hevetiden. Kan deigen stå LENGER en 18-20 timer??... Jeg legger meg selvfølgelig inn som følger, så får matbloggen din pryde seg blant alle søm-bloggene jeg følger ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk for koselig tilbakemelding :) Dersom du har brøddeigen på et kjølig sted, kan den gjerne stå lenger. Men pass på at den ikke hever så mye at den faller sammen ... Lykke til!
   Lene

   Slett
 3. Hei! Flott oppskrift og blogg! Lurer på hvordan du oppbevarer brødet når det er ferdig? I pose? I fryser?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk for tilbakemeldingen! Jeg oppbevarer brødet på kjøkkenbenken (med skjæreskiven ned på skjærebrettet). Hvis du synes skorpen blir litt hard etter noen dager, er det bare å ha brødet i en plastpose. Det gjør skorpen myk.
   Håper brødet faller i smak :)
   Lene

   Slett
 4. Dette brødet er blitt favoritt i matpakken til jentene, takk for at du deler fantastisk gode oppskrifter!
  Da vi ikke kan ha havregryn, bruker vi hirse, fungerer utmerket. Putter og litt sesamfrø og en lite ts med kardemomme....gir en litt ekstra god smak;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre! Fint å vite at det går greit å bytte ut såpass store mengder med havregryn med hirse. Tusen takk for kjekk tilbakemelding :)
   Lene

   Slett
 5. Har du prøvd å bytte ut melet med annen type? Og kan jeg bruke vanlig jyttemel isteden for teff?
  Camilla :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Camilla!
   De ulike typene av glutenfrie melblandinger oppfører seg svært forskjellig og har forskjellige smaker. Likevel kan du prøve deg frem med å bytte ut Jytte Teff med Jytte Original. Jeg tenker da at du kan bruke en del mindre av Jytte Original. Lykke til!
   Lene

   Slett
 6. Hei Lene!
  Jeg bakte dette brødet i går og det ble helt fantastisk! Jeg hadde ikke glassform med lokk, men brukte leirgryte istedet. Tusen takk for en kjempegod oppskrift. En ny verden ble åpnet da jeg smakte dette brødet som er like godt som gode "vanlige" brød. Trude

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Trude!
   Så gøy å høre at du liker brødet :) Takk for kjempekoselig tilbakemelding!
   Lene

   Slett
 7. Fantastisk godt brød. Liker ikke å bake, men dette var snart gjort og veldig godt! Tusen takk! Har satt ny brøddeig allerede! :-)

  SvarSlett
 8. Så gøy å høre! Tusen takk for tilbakemeldingen :)

  SvarSlett
 9. Hvor mange liter rommer denne formen?

  SvarSlett
 10. Bruker du kald væske siden deigen hever så lenge?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg bruker kaldt vann (det står i oppskriften). :)

   Slett
 11. Hei hei! Ser ud som ein fine oppskrift og har gjerne lyst å prøva den. Men bruke du bare schar mix mel? Eg regne med det går Ann å bytta ut te andre typer g. Fritt mel så Lailas, fibrex og semper?:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mari!
   Du kan gjerne prøve deg frem med andre typer glutenfrie melblandinger, men du må da være klar over at melblandingene har svært ulike bakeegenskaper. Lykke til!
   Lene

   Slett