onsdag 19. juni 2013

Rabarbrapai - smaken av sommer!




Det er tid for rabarbra, og hva er mer delikat enn en lekker rabarbrapai! Mange av oss kan høste så mye rabarbra som vi vil, og når sesongen nærmer seg slutten (omtrent 23. juni), kan det som er igjen renses, kuttes i små biter og fryses til senere bruk. 

Jeg har begynt å skrive artikler og lage oppskrifter til den norske hjemmesiden til Schär. Jeg ble spurt om dette da de fikk vite om min begeistring for Schär sine naturlig glutenfrie melblandinger. Den første artikkelen, og også oppskriften på rabarbrapai, finner dere derfor her




Rabarbrapai

Mørdeig:
180 g Schär Mix C
100 g Schär Mix B
20 g glutenfrie havregryn
1 ts Fiber Husk
1 ts bakepulver
3 ss sukker
200 g romtemperert meierismør
2 mellomstore, romtempererte egg

Fyll:
600 g vasket rabarbra i biter
Omtrent 1 dl sukker
2 ss presset sitronsaft
2 ss potetmel
1 ts kanel

Pensling:
1 egg


Bland alt det tørre til mørdeigen, og smuldre så i det myke smøret med fingertuppene.

Tilsett eggene i den smuldrete deigen, og jobb den kjapt sammen til en fast og fin deig.

Sett deigen i kjøleskapet i omtrent 20 minutter.

Kjevle ut litt over halve deigen, slik at den er noe større enn en paiform på 26 cm (helst med løs bunn). Smør paiformen godt. Det gjør ingenting om du ikke klarer å løfte hele deigen opp i paiformen, uten å ødelegge den. Da bare trykker du den sammen igjen i formen. Husk å lage litt tykke kanter, som går ganske langt opp, slik at fyllet blir holdt godt på plass.

Prikk bunnen med en gaffel, og dekk kantene med tynne strimler av aluminiumsfolie. Da unngår du at bunnen eser ut, og at kantene blir svidd.

Forstek bunnen på 180 grader, midt i ovnen, i omtrent 15 minutter. Fjern aluminiumsfolien når den tas ut av ovnen.

Bland sammen alle ingrediensene til fyllet, og ha blandingen oppå paibunnen.

Kjevle ut resten av mørdeigen, og skjær ut omtrent 1 cm brede remser som legges i gittermønster over rabarbraen. Dersom det er noe deig til overs, kan du forme et par hjerter eller blomster som ekstra pynt. Pensle godt over deigen med lettpisket egg.

Paien stekes på 220 grader, nederst i ovnen, i omtrent 20 minutter. Ha gjerne litt aluminiumsfolie over de siste minuttene, dersom den blir fort brun på toppen.

Server paien lunken, sammen med vaniljeis eller krem, og så nyyyyyyt!

5 kommentarer:

  1. Lene, tror du denne paideigen egner seg til middagspai, om man feks kutter ut sukker?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Jeg tror at denne paideigen fint kan brukes som middagspai også. Selv liker jeg når middagspaien inneholder litt grovere mel, og ikke har en fullt så "kakete" konsistens, men det kan umulig skade å teste det ut :) Har jo ikke prøvd det selv, men regner med at det lureste da er å kutte ut (eller ned på) sukkeret. Lykke til!
      Lene

      Slett
  2. Hei!

    Jeg lurer på hva jeg kan bytte ut havregryn med, både i denne oppskriften og mange av oppskriftene dine i "Smakfulle, glutenfrie brød"?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Jeg vil anbefale å bytte ut havregryn med hirseflak. De fungerer stort sett likt i bakst, men har en litt annen smak. Lykke til :)

      Lene

      Slett