torsdag 29. august 2013

Fløyelsmyke, grove rundstykker

Jeg spiser nå kun hjemmebakte brød. Selv sluttet jeg helt å kjøpe glutenfrie brød (med hvetestivelse), etter at jeg klarte å knekke koden for naturlig glutenfri brødbakst. Det er en del viktige momenter som man alltid må huske på, og som jeg har prøvd å samle i en artikkel skrevet på Schär sin norske hjemmeside. Hele artikkelen finner du her. Oppskriften på rundstykkene vil jeg dele med dere her på bloggen også!

Grove rundstykker

200 g Schär Mørk Fiberbakst
150 g Schär Mix B
100 g glutenfrie havregryn
2 ts Fiber Husk
1 ts salt
¼ ts tørrgjær
3 ss rapsolje
1 ts lønnesirup
1 ts eplesidereddik
6 ½ dl kaldt vann


Bland alt det tørre.

Ha i resten av ingrediensene i det tørre, og kjør deigen i kjøkkenmaskin i omtrent 5 minutter. Bruk slikkepott underveis, slik at du får med alt melet fra kantene av bakebollen.

Ha plast over bakebollen, og la deigen heve i 18 – 20 timer på kjøkkenbenken.

Bruk slikkepott, og rør forsiktig noen ganger i deigen, før du former passe store rundstykker med litt vann på hendene. Dytt gjerne hvert rundstykke forsiktig ned i en blanding av ulike frø. Ha rundstykkene på en bakepapirkledt stekeplate.

La rundstykkene heve i nye 2 timer. Lag et par dekorative snitt med en skarp kniv.

Stekes på 240 grader, midt i ovnen, i omtrent 25 minutter.

Avkjøles på rist.

Rundstykkene kan enten oppbevares i plast eller fryses når de har blitt helt kalde.  


Ta med barna og lag gjerne dobbel porsjon! Rundstykkene vil mest sannsynlig forsvinne så fort at du ikke trenger å fryse dem ned :)4 kommentarer:

 1. Disse så fantastiske ut! Tror du jeg kan bruke treff mel isteden for "fiberbakst"...jentene mine tåler dårlig bokhvete;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk for tilbakemeldingen :) Det blir nok muligens for kraftig smak dersom du bytter ut all Fiberbaksten med Teff. Men kanskje du kan prøve å øke mengden Mix B og havregryn, og ha omtrent 100 g Teff i deigen? Gjerne gi beskjed dersom du prøver det, og eventuelt fortell hvordan det går :)
   Lene

   Slett
 2. Jeg prøvde oppskriften, rundstykkene ble gode, men jeg synes deigen ble veldig løs. Jeg har også prøvd oppskriften til brød med vanlig gjærmengden for rask heving, doblet og tilsatte 100g Jyttemel. Fikk to små, veldig gode brød.
  Tror du man må ha svært løs deig til langheving? Har prøvd oppskrifter fra Gøy med glutenfritt, og har litt problem med å få dem skikkelig gjennomstekt. Blir ikke helt enig med meg selv om det bare er min ovn som trenger lenger steketid, eller om jeg burde prøve med litt mer mel. Så sammendrag av spørsmål er dermed: løs eller litt mindre lød deig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randi!
   Som regel er de langhevede deigene ganske løse. Dette er fordi brødmaten da blir så saftig som mulig. Jeg ville ha prøvd å forlenge steketiden en del dersom brødene blir rå i midten. Stekeovnene oppfører seg ulikt, og noen klarer ikke å holde temperaturen så høy så lenge.
   Du kan også prøve å tilsette litt mer mel dersom du ønsker det. Da blir bare brødene litt fortere tørre.
   Lykke til :)
   Lene

   Slett