torsdag 18. september 2014

Hvorfor mestringskurs?

Da jeg var liten var det mine kjære foreldre som lagde mat til meg. Moren min lagde stort sett middagene, mens faren min bakte glutenfrie brød. Jeg var den eneste i familien som hadde cøliaki, og selv om jeg alltid fikk hjemmebakt brød, smakte ikke dette brødet så fryktelig godt ...

Da jeg begynte å studere, og i tillegg reiste på lengre turer rundt omkring i Norge og i resten av verden, sto jeg plutselig med det fulle og hele ansvaret for å skulle fø meg selv. Mange vil vel tenke at samtlige av unge mennesker som flyr ut av redet står overfor de samme utfordringene. På mange måter stemmer det. Den store forskjellen ligger likevel i brødmaten. Som de fleste andre i Norge, spiste jeg uante mengder brød før jeg flyttet hjemmefra. Hjemmelaget brød. På den tiden var det enda mindre og dårligere utvalg av glutenfrie kjøpebrød. Derfor måtte jeg bake selv. Eller mer korrekt burde bake selv. Faktisk levde jeg best da jeg reiste i flere måneder i Europa og Sør- Amerika. Middagsmat flere ganger om dagen var helt topp! Og i tillegg var det så mye fantastisk frukt på markedene! Tilbake i Norge og i studentkollektiv ble det annerledes. Jeg var totalt uinteressert i å bruke dyrebar tid på å bake noe som jeg ikke syntes smakte særlig godt ...


Marked i Peru


Da jeg i 2010 gav ut min første bok ”100 % naturlig”, med hovedfokus på naturlig glutenfri mat, hadde jeg i fire år jobbet med å forbedre mitt eget kosthold, og dermed min egen livskvalitet. Maten er en så stor del av livene våre, at det bare er tull å komme med oppmuntrende ord som ”det er jo bare kostholdet du må endre”.

Én bok ble etter hvert til tre bøker. Alle med naturlig glutenfrie oppskrifter, og litt råd og tips innimellom. Gjennom arbeidet med, og utgivelsene av, disse tre bøkene, har jeg fått enormt mange tilbakemeldinger om at livskvaliteten til både barn og voksne har økt betraktelig. Det er så flott å få lov til å være til hjelp for så mange! Likevel får jeg også stadig høre historier fortalt av familie og venner til for eksempel nylig oppdagede cøliakere, der den aktuelle personen overhodet ikke takler å få en slik diagnose. Jeg får også ofte henvendelser fra mennesker som ikke blir skikkelig friske igjen, på tross av en total omlegging av kostholdet.

Hvordan kommer man seg over kneiken med stadig magetrøbbel, utmattelse og null motivasjon? Min erfaring er at riktig kosthold spiller en STOR rolle. Jeg mener for eksempel at hvetestivelse ikke burde ha plass i et glutenfritt kosthold. Selv begynte jeg å reagere på hvetestivelse etter 28 år på brødbakst, og bakst generelt, KUN basert på hvetestivelse … Kroppen min klarte ikke lenger å fungere på så lite næring, spesielt siden jeg slet med en infeksjon i tarmsystemet …

Er det dermed bare kostholdet man må tenke på? Svaret er et rungende NEI! Hvis vi for eksempel føler at hverdagspresset blir altfor stort, hvor får man som regel beskjed fra kroppen om at noe er galt? Magen. Føler man seg trøtt og sliten av altfor mye hodeaktivitet, og virkelig trenger påfyll av energi i form av fysisk aktivitet, men velger å unne seg enda en kveld i sofaen? Hva skjer da med den allerede eksisterende luftballongen av en mage? Den føles bare enda større, og enda vondere.


Kveldstur på vakre Jæren


Konklusjonen blir da at for å kunne mestre et liv med en ømfintlig mage, må man faktisk ta noen grep der vi jobber på lag med kroppen, og ikke stadig er i krig med den.

Vet du med deg selv at du trenger noen som kan veilede og oppmuntre deg i å få kontroll på din egen helse, så ønsker jeg deg hjertelig velkommen til kurset Magetrøbbel og Mestring. Se HER for mer informasjon J

1 kommentar: